Juuston tarjoiluvinkit

Näin kokoat täydellisen juustolautasen.

Juustojen tarjoilun ei tarvitse olla monimutkaista, vaan kauniin ja näyttävän juustolautasen saa koottua yksinkertaisista raaka-aineista

Juustolautanen on klassinen tarjoiltava illanistujaisiin ja juhliin. Juustojen tarjoilun ei tarvitse olla monimutkaista, vaan kauniin ja näyttävän juustolautasen saa koottua mitä yksinkertaisimmista raaka-aineista. Noudata seitsemän vinkin kaavaamme, ja takaamme onnistumisesi!

Juustojen maistelua varten tarvitset

  • Juuston määrä

    Tarjoiluun sopivaan juuston määrään vaikuttaa muun muassa tarjotaanko juustoja ruokailun jälkeen vai tulevatko ne tarjolle sellaisenaan. Sopiva määrä juustoa ruokailun yhteyteen on noin 150g/henkilö ja sellaisenaan tarjoiltuna hieman enemmän, noin 200 henkilöä kohden.

  • Juustojen valinta

    Erilaisia juustoja on lukematon määrä ja se voi aluksi hämmentää. Juustoja kannattaa valita 3-5 erilaista ja erilaatuisia juustoja, esimerkiksi kermajuustoa, pitkään kypsynyttä juustoa ja jotakin pehmeämpää juustoa. Ainakin yhden tarjoiltavista juustoista on hyvä olla mieto, jos vieraat eivät ole kovin tottuneita juustojen syöjiä. Kun valitset juustoja, ajattele niiden väriä, koostumusta ja muotoa, jotta saat tarjottimelle erilaisia juustoja. Panosta laatuun! Erinomaisia kotimaisia valintoja juustolautaselle ovat mm. Kuusamo-herkuttelujuusto, Gouda, ja Emmentalit. Myös arkinen kermajuusto sopii loistavasti juustotarjottimelle.

    Tutustu juustovalikoimaamme

  • Lisukkeiden valinta

    Juustojen kanssa nautittavien lisukkeiden määrä on rajaton! Pääsääntö kuitenkin on, että lisukkeiden tulisi täydentää juuston makua, ei kilpailla sen kanssa. Vältä siis voimakkaasti maustettuja keksejä tai leipiä. Juustojen kanssa tarjolle sopivat erinomaisesti erilaiset keksit, leivät, pähkinät ja kuivahedelmät. Myös erilaiset oliivit, viinirypäleet, tuoreet hedelmät ja marjat täydentävät upeasti juustotarjotinta.

    Sesongin hillot, hunaja ja vaahterasiirappi ovat myös oivia lisukkeita. Hyviä makupareja ovat esimerkiksi Gouda + päärynä + suolakeksi, Maasdam + sitruunahillo + keksi sekä Savujuusto + tyrnihillo. Suosi sesongin ja juhlan teemaan sopivia makuja.

    Makuparit juustoille

  • Asettelu

    Kun asettelet juustoja esille, käytä luovuuttasi. Vain taivas on rajana! Valitse juustotarjottimen pohjaksi tilaisuuden teemaan sopiva alusta. Kokeile rohkeasti erilaisia astioita, kuten isoja lautasia, puulankkuja, tarjottimia ja kulhoja. Näyttävyyttä saat käyttämällä esimerkiksi puista leikkuulautaa tarjoilussa. Juustoja voit leikata kolmioiksi, tikuiksi tai kuutioiksi tai jättää ne paloiksi, josta jokainen voi leikata juustoveitsellä sopivan kokoisen palan.

  • Juustojen tarjoilu

    Juustot on hyvä ottaa 1-2 h ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta niiden maut ja aromit tulevat parhaiten esille.

    Jokaiselle vieraalla on hyvä varata oma lautanen, servetti ja lasi. Näin jokainen voi koota omalle lautaselleen mieleisensä annoksen. Lisäksi jokaiselle juustolle on hyvä olla oma veitsi, jottei niiden maut sekoitu keskenään leikatessa.

    Älä unohda juustokylttejä, näin jokaisen on helpompi nähdä mistä juustosta on kyse. Ennen tarjoilua voit myös esitellä tarjolla olevat juustot sekä niihin sopivat makuparit. Viimeistele juustotarjotin yksityiskohdilla. Syötävät kukat, yrtit ja muut syötävät koristeet viimeistelvät tarjoilun.

    Oikean juustoveitsen valinta

  • Juustot ja juomat

    Juusto ja viini täydentävät toisiaan. Maista aina ensin kuitenkin juustoa ja sitten vasta viiniä, näin saat parhaan makuelämyksen! Hyvä viinin ja juuston yhdistelmä syntyy, kun valitaan tasavahvoja makupareja eli mietojen juustojen kanssa kevyempää viiniä ja voimakkaampien juustojen kanssa runsasmakuisempaa viiniä.

    Tutustu juomapareihin

Jäikö juustoa yli?

Hyödynnä ylijäänyt juusto ruuanlaitossa

Jokainen suomalainen heittää pois keskimäärin 23 kg ruokaa vuodessa. Raasta juuston rippeet ruokaan ja vältä samalla ympäristöä kuormittavaa ruokahävikkiä! Juusto sopii ruokaan kuin ruokaan. Kurkkaa parhaat vinkkimme juustoisiin ruokiin.

Tutustu resepteihin

Erilaiset juustoveitset ja -höylät

Tiesitkö, että jokaiselle juustolajikkeelle tulisi olla erillinen veitsi juustolautasella? Entä tiedätkö mitä eroa on erilaisilla juustoveitsillä? Kokosimme yhteen vinkit erilaisten juustoveitsien ja höylien käyttötarkoituksista — nappaa sivulta vinkit talteen seuraavaa juustoiltaa varten!

  • Yleistietoa juustohöylistä ja -veitsistä

    Juustohöylä on yksi juustonrakastajan arkityökaluista. Juustoveitsi toimii hyvin paloitellessa, mutta ohuita siivuja varten juustohöylä on paras vaihtoehto. Juustohöylät ovat suurilta osin samankaltaisia, mutta niistä löytyy pieniä eroja. Kahvan materiaali on mielipidekysymys, pidätkö enemmän puisesta vai metallisesta? Millaiselle juustolle olet ostamassa höylää?

    Erinomainen yleisjuustoveitsi on pitkäteräinen ja sellainen, jonka teräosassa on lovet. Lovellisesta veitsestä juusto irtoaa umpinaista veistä paremmin. Juusto ei myöskään hajoa, vaan sen muoto säilyy, kun se ei tartu ikävästi veitsen pintaan kiinni. Lisäksi juustoveitsien terät on usein valmistettu materiaalista, joka kestää juuston tarttuvuutta. Tällainen materiaali on esimerkiksi ruostumaton teräs.

    Kaikki veitset eivät suinkaan sovellu juuston leikkaamiseen, vaan juustolle on olemassa omat veitsensä. Juustoiltoihin suosittelemme kuitenkin höylän sijasta veitsiä, jotta juustosta saa leikattua riittävän kokoisen palan. Näin juuston kaikki maut ja aromit pääsevät varmasti esiin. Myöskään yksi ja sama veitsi ei sovellu kovuusasteeltaan erilaisten juustojen leikkaamiseen. Pehmeä ja kova juusto tarvitsevat erilaiset veitset. Myös jokaiselle tarjolla olevalle juustolajikkeelle tulisi olla oma veitsensä, jotta juustojen maut eivät sekoittuisi keskenään. Oikeanlaisen juustoveitsen käyttö varmistaa, että juustoista voi nauttia täysillä. Kauniit juustoveitset myös viimeistelevät näyttävän juustolautasen.

  • Juustohöylät koville juustoille

    Koville juustoille, kuten Goudalle ja Emmentaleille sopii pitkä ruostumattomasta teräksestä valmistettu terä, joka takaa juuri oikean leikkuukulman juustolle ja leikkaa ohuita ja tasaisia siivuja.

  • Juustohöylä pehmeille juustoille

    Pehmeämmälle juustolle sopii katkaistu terä, joka estää juuston takertumisen höylään. Tämä niin sanottu katkaistu malli sopii pehmeämmille juustoille, kuten kermajuustoille ja Maasdam- juustolle.

  • Juustoveitset pehmeille juustoille

    Pehmeille juustoille, kuten Maasdam ja kermajuustot sopii erinomaisesti ohut ruostumattomasta teräksestä valmistettu veitsi. Veitsen reiät estävät juuston tarttumista pintaan.

    Joidenkin juustoveitsien kärjessä on myös pieni ylöspäin oleva harjanne tai haarukkamainen pää, joiden avulla juuston erotteleminen ja tarjoileminen on helpompaa. Tällaiset veitset ovat omiaan erityisesti pehmeiden juustojen kanssa, mutta soveltuvat myös puolikovien juustojen, kuten Savujuuston leikkaamiseen.

  • Juustoveitset koville juustoille

    Pehmeille juustoille, kuten Maasdam ja kermajuustot sopii erinomaisesti ohut ruostumattomasta teräksestä valmistettu veitsi. Veitsen reiät estävät juuston tarttumista pintaan.

    Joidenkin juustoveitsien kärjessä on myös pieni ylöspäin oleva harjanne tai haarukkamainen pää, joiden avulla juuston erotteleminen ja tarjoileminen on helpompaa. Tällaiset veitset ovat omiaan erityisesti pehmeiden juustojen kanssa, mutta soveltuvat myös puolikovien juustojen, kuten Savujuuston leikkaamiseen.