Yhdistä juustot erilaisiin juomiin
-
Juustot ja drinkit
Juusto ja cocktailit sopivat hyvin yhteen. Juuston monimuotoiset maut luovat kontrastia drinkkeihin, jotka voivat olla makeita, happamia, kepeitä, vahvoja tai vaikka kermaisia, riippuen siitä, mikä juustoon parhaiten sopii. Erilaiset väkevät alkoholijuomat tuovat esiin myös juuston eri ulottuvuudet ja aspektit. Drinkit ja juustot voivat parhaimmillaan avata täysin uuden maailman juustotastingeihin ja illanistujaisiin. Parasta on, että pääset itse vaikuttamaan lopputulokseen juomia tehdessä.
Juomien tekemisen ei tarvitse olla vaikeaa ja helppoja perus reseptejä on internet pullollaan. Tästä saat myös loistavan ja hauskan aktiviteetin illanistujaisiin, kun kaikki pääsevät yhdessä tekemään cocktaileja. Päästäkää mielikuvitus valloilleen ja ostakaa paljon erilaisia raaka-aineita. Monet tutut naposteltavat ja hillot sopivat myös juomien tekemiseen — käytä niitä siis hyödyksi!
-
Juustot ja oluet
Juustot ja viinit ovat ihmisille arkipäivää ja klassinen yhdistelmä. Mutta oletko kokeillut oluen ja juuston yhdistelmää? Se ehdottomasti kannattaa! Maltaisen oluen hapokkuus saa juustojen rasvaiset ja suolaiset maut virtaamaan kuusamolaisen kosken lailla. Juusto taas nostattaa oluen makean maltaisia ja hedelmäisiä ominaisuuksia, jotka luovat täydellisen makuhermoja hemmottelevan makuparin!
Oluen ja juustojen parituksiin toimii klassinen ohjenuora: kevyitä juustoja kevyempien oluiden kanssa ja voimakkaampia juustoja tuhdimpien oluiden kera. Vahvat ja hapokkaat oluet leikkaavat upeasti rasvaisempia juustoja, samoin kuin oluiden kuplivuus suolaisten juustojen kanssa saa aikaan ihanan makuyhdistelmän! Moniuloitteiset oluet ovatkin mitä mainioin idea uudenlaisiin juustotastingeihin, joista ei kannata unohtaa makuja korostavia pikkupurtavia, kuten paahdettuja pähkinöitä, hilloja, hunajaa, marjoja, hedelmiä ja suklaata. Myös erilaiset leivät sopivat upeasti maltaisten oluiden ja juustojen seuraksi.
Kokeile ainakin näitä oluen ja juuston yhdistelmiä
- Kuusamon Juusto Gouda & Aura Bock
- Kuusaman Juusto Punaleima & Lahden Erikois Neipa
- Kuusamon Juusto Emmental XO & Lahden Erikois Vehnä
- Kuusaman Juusto Maasdam XO & Lahden Erikois Summer
- Kuusamon Juusto Vuoristojuusto & Lahden Erikois IPA
- Kuusamon Juusto Savujuusto & Aura Tumma
-
Juustot ja siiderit
Siiderit ovat oiva juoma juuston kaveriksi, sillä erilaisia makuprofiileja löytyy pilvin pimein! Useimmat ovat kuplivia tai ainakin kevyesti kuplivia, mutta muutamissa ei ole kuplia laisinkaan. Makuprofiileiltaan siiderit voivat olla kuivia tai makeita, tanniinisia tai hapokkaita sekä hedelmäisiä tai funkyja. Siideri on sekä prosessissaan että aistinvaraisesti lähempänä viiniä kuin olutta.
Ammattilaisten makuparivinkit juuston ja siiderin yhdistämiseksi ovat yksinkertaiset: Kannattaa valita siideri- ja juustopareja varten ainakin makea ja kuiva omenasiideri, päärynäsiideri sekä trendikäs rosé-siideri. Yhdistä hapokkaampi siideri makeamman ja rasvaisemman juuston kanssa. Siidereiden maisteluun toimii hyvin viini- ja drinkkilasit. Äläkä unohda makuja korostavia naposteltavia. Liian suolaisia keksejä on kuitenkin hyvä välttää!
Kokeile ainakin näitä siiderin ja juuston yhdistelmiä
- Kuusamon Juusto Punaleima & Happy Joe Wild Organic
- Kuusaman Juusto Mustaleima & Bullmers Original
- Kuusamon Juusto Emmental XO & Happy Joe Cloudy Apple
- Kuusamon Juusto Vuoristojuusto & Happy Joe Apple Blossom
- Kuusamon Juusto Savustettu Gouda & Happy Joe Bittersweet
-
Juustot ja viinit
Kuusamon Juustot ja erilaiset viinit ovat kuin luotuja toisilleen. Ne soljuvat suussasi yhdessä kuin pohjoisen kosket ja avautuvat kuin Valtavaaran henkeäsalpaavat maisemat. Juustoilla ja viineillä on pitkät perinteet yhdessä, eikä ihme sillä parhaimmillaan ne tekevät toisistaan entistäkin parempia ja avaavat maistelijalle uusia makuja ja elämyksiä.
Juuston proteiinit ja rasvat voivat pehmentää viinin tanniineja, mikä tekee viinistä vähemmän katkeraa ja hedelmäisempää. Viinin hapokkuus auttaa myös täydentämään ja korostamaan rasvaisen juuston makuja. Kuohuvien juomien puhdistava vaikutus toimii hyvin suolaisten makujen ja juustojen kanssa. Tämä kutsutaan klassiseksi sommelier-yhdistelmäksi. Pääsääntönä viini- ja juustopareja luodessa on, että miedompia viinejä kannattaa yhdistää hieman miedompiin juustoihin ja toisinpäin. Välillä kannattaa kuitenkin hullutella ja hakea myös kontrasteja makumaailmoihin!
Kokeile ainakin näitä viinin ja juuston yhdistelmiä
- Kuusamon Juusto Sinileima & Belsazar Rose Vermutti
- Kuusaman Juusto Mustaleima & Marques De Caceres Crianza
- Kuusaman Juusto Maasdam XO & Mionetto Prosecco
- Kuusamon Juusto Vuoristojuusto & Freixenet Carta Nevada
- Kuusamon Juusto Savustettu Gouda & Yali Carmenere
