Tietoa juustoista

Näin syntyvät herkulliset Kuusamon Juustot

Juuston matka maitotilalta pakettiin ja aina kaupan hyllylle on mielenkiintoinen ja monivaiheinen. Tutustu, millaisia vaiheita kukin juustoharkko käy läpi juustolassamme.

Olemme Suomen pohjoisin juustola, ja olemme valmistaneet juustoja Koillismaalla 60-luvulta lähtien. Juustonvalmistuksen jalo taito on ollut meillä hallussa vuosikymmeniä ja tuotamme juustoja nykyaikaisesti, tehokkaasti ja kestävästi.

Puhtaasti pohjoisesta

Missiomme on tarjota makua ja luonnetta pohjoisen luonnosta jokaiseen päivään. Haluamme, että Sinulla on mahdollisuus valita korkealaatuinen, kotimainen vaihtoehto kaikkiin juustohetkiin. Kun puhdas pohjoisen luonto yhdistetään maamme pohjoisimman juustolan väen taitoon, intohimoon ja periksiantamattomuuteen sekä pohjoisen perhetilojen vastalypsettyyn maitoon, on koossa ainekset, joista syntyvät maan parhaan juustot.

Korkealaatuiset ja kotimaiset juustomme ovat valmistettu rakkaudella ja perinteisiä menetelmiä noudattaen. Käytämme vain parhaita raaka-aineita, jotka takaavat herkullisen makuelämyksen. Kuusamon Juuston juustot sopivat täydellisesti moniin ruokalajeihin ja ovat erinomainen vaihtoehto kotimaisen makuelämyksen ystäville. Tutustu valikoimaamme ja valitse suosikkisi!

 

Kotimaiset juustot Kuusamosta

Kun ruoka tulee omasta maasta, sen tekijät tunnetaan ja tuotantoketju on jäljitettävä. Kotimaista juustoa ostaessa, tuet kotimaisia toimijoita ja voit olla varma siitä, että tuote on laadukas ja vastuullisesti tuotettu.

51 % Suomessa kulutetusta juustosta on tuontijuustoa, joka tarkoittaa yli 69,9 miljoonaa kiloa vuodessa. Kotimaisten juustojen kulutus on laskenut tasaista tahtia, sillä vielä vuonna 2008 kotimaisten juustojen osuus oli 67%.

Kaikilla juustoillamme on tietenkin Hyvää Suomesta -merkki, joka kertoo suomalaisesta työstä ja raaka-aineista. Pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, että Pohjois-Suomessa valmistettu juusto on vastuullisin valinta. Tiedämme, että hyvää ei synny helpolla, vaan periksiantamattomalla asenteella. Siksi emme halua mennä sieltä mistä aita on matalin, vaan kunnioitamme tuotteidemme valmistuksessa perinteitä, tinkimättä korkeista laatuvaatimuksistamme.

Pala kuusamolaista asennetta juustohyllystä

Kun puhdas pohjoisen luonto yhdistetään maamme pohjoisimman juustolan väen taitoon, intohimoon ja periksiantamattomuuteen sekä pohjoisen perhetilojen vastalypsettyyn maitoon, on koossa ainekset, joista syntyvät maan parhaan juustot.

Tutustu juustovalikoimaan

Näin syntyvät herkulliset Kuusamon Juustot

  • Tietoa juustonvalmistuksesta

    Valmistamme vuosittain lähes neljä miljoonaa kiloa Emmentalia, Edamia, Maasdamia, Goudaa ja erilaisia kermajuustoja. Juustonvalmistukseen käytetään noin 30 miljoonaa litraa maitoa. Olemme Suomen toiseksi suurin juustonvalmistaja.

    Koneista ja tekniikasta huolimatta juustojen valmistaminen on Kuusamon Juustolla osittain myös käsityötä. Jokainen valmistettu juusto on uniikki, eikä kahta samanlaista palaa ole. Juuston lopulliseen muotoon ja makuun vaikuttavat monet asiat.

    Juustonvalmistuksessa eniten käytettävä raaka-aine on maito. Maito on raaka-aineena makunsa puolesta altis monenlaisille muutoksille, ja tämä osaltaan vaikuttaa juustoihimme. Esimerkiksi se, mitä eläin syö – ruohoa, apilaa vaiko heinää -, lypsyn kellonaika ja vuodenaika voivat vaikuttaa maidon makuun.

    Juustopalan ulkonäkö muodostuu valmistusprosessin aikana alkaen juustomassan käsittelystä ja päättyen juustoharkkojen pilkkomiseen. Lue tarkemmin alta siitä, miten maidosta syntyy juustoa.

  • Vaihe 1: Juustomassan käsittely

    Maito vakioidaan eli rasva-% säädetään halutuksi kutakin juustolaatua varten. Sen jälkeen maito pastöroidaan, jäähdytetään ja pumpataan juustokattilaan. Yhden keittoon otetaan noin 10000 litraa maitoa.

    Sen jälkeen maitoon sekoitetaan hapate ja juoksete. Maito juoksettuu juustomassaksi, joka leikataan noin 10 x 10 millimetrin rakeiksi. Tämän jälkeen heraa poistetaan kattilasta. Juustomassaa keitetään juustotyypistä riippuen 30–50 asteessa.

    Massa lasketaan muotteihin ja loput herasta puristetaan pois massasta. Puristuksen jälkeen harkot suolataan ja pakataan kypsytykseen.

  • Vaihe 2: Kypsytys

    Kypsytyksen aikana hapatteen maitohappobakteerit pilkkovat maidon laktoosin, jonka tuloksena syntyy hiilidioksidia ja vettä. Esimerkiksi emmentalien kypsymisen aikana hiilidioksidia syntyy niin paljon, että juustoon muodostuu reikiä.

    Kypsytys tapahtuu juustotyypistä riippuen 10–20 asteen lämpötilassa ja kestää 6 viikosta reilusti yli vuoteen. Kypsymisen aikana juustolle suoritetaan arvostelu, jonka perusteella päätetään, milloin kyseinen tuotantoerä on valmis. Juusto siirretään varastoon odottamaan jatkokäsittelyä.

  • Vaihe 3: Juustoharkkojen paloittelu ja pakkaus

    Juustoharkko leikataan ensin harkkoleikkurilla pienemmiksi tangoiksi, jotka paloitellaan myytäviksi paloiksi. Harkosta jää käyttämättä paloja, jotka eivät painonsa puolesta kelpaa myyntiin. Nämä palat käytetään joko raasteen tai sulatejuustojen raaka-aineeksi.

    Juustot pakataan muovikalvoon, joka on vielä tällä hetkellä paras suoja juustoilla. Pakkaukseen lisätään myös suojakaasua, joka estää hapettumista.

    Kermajuustot pakataan suolauksen jälkeen suoraan myyntipakkauksiin. Pakkauskalvo toimii kypsytyskalvona ja pakkauksesta poistetaan ilma, joka estää juuston hapettumista.

  • 11 mielenkiintoista faktaa juustosta

    1. Juusto  on maidosta  juoksettamisen ja maitohappokäymisen avulla valmistettu kiinteä  elintarvike. Juusto sisältää paljon  proteiineja  ja  rasvoja. Juustoja voidaan luokitella esimerkiksi maidon alkuperän, juuston rasvapitoisuuden, kovuuden tai kypsytystavan mukaan.

    2. Yhden juustokilon valmistamiseen tarvitaan 10 litraa maitoa.

    3. Juuston valmistus on jopa tuhansia vuosia vanha perinne. Juuston alkuperän sanotaan olevan jopa vanhempi kuin kirjoitettu historia. Juuston valmistamisen tekniikassa on tapahtunut vuosien varrella muutoksia, mutta pohjimmiltaan juuston valmistustapa on yhä tänä päivänä sama kuin tuhatkunta vuotta sitten!

    4. Juustolaatuja on useita satoja. Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa on molemmissa pelkästään 400 erilaista juustoa.

    5. Monet tekijät saavat juuston eroamaan muista. Tällaisia tekijöitä ovat muun muassa eläin, josta maito on peräisin, rasvapitoisuus, juuston happamoitumisessa vastuussa olevan bakteerin tyyppi ja kypsymisaika.

    6. Emmental rei’istään tunnetaan! Emmentaljuuston reiät muodostuvat juuston valmistusprosessissa, kun kypsymisen aikana vapautuu kaasukuplia juuston sisuksissa.

    7. Kovat kypsytetyt juustot ovat kypsytyksen ansiosta luonnostaan laktoosittomia tai ainakin vähälaktoosisia, vaikkei laktoosia olisikaan erikseen poistettu. Kypsytyksen aikana juuston laktoosi hajoaa, jolloin lopputuotteessa on laktoosia erittäin vähän tai ei lainkaan.

    8. Juustojen valmistusprosessissa syntyy heraa, jonka me jatkojalostamme mm. laktoosijauheeksi ja myymme raaka-aineena eteenpäin, jottei mitään menisi hukkaan.

    9. Vastoin suosittua myyttiä, juusto ei itse asiassa ole hiirien lempiruokaa. Jyrsijät syövät mieluummin makeita ruokia sekä pastaa ja muroja.

    10. Juuston valmistuksessa käytettävät hapatteet ovat maitohappobakteerien viljelmiä, joita käytetään juustojen valmistuksessa. Kukin tuote tarvitsee oman hapatteensa, joka voi sisältää yhtä tai useampaa bakteerilajia. Hapatteiden käytön tuloksena syntyy aromiaineita, jotka antavat kullekin tuotteelle ominaisen maun.

    11. Juustojen valmistus on pitkälti käsityötä. Tämän seurauksena jokainen juusto on uniikki, eikä kahta saman näköistä palaa ole.

Vastuullisuus

Pohjoinen juusto on vastuullinen valinta

Me Kuusamon Juustolla tiedämme, että vastuullisuus on jatkuvia tekoja. Pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, että Kuusamossa valmistettu juusto on tulevaisuudessa entistäkin vastuullisempaa.

Tutustu vastuullisuuteen

Reseptit

Löydä juustoiset suosikkireseptisi

Tervetuloa kokkaamaan kanssamme juustoisia reseptejä! Tälle sivulle olemme koonneet kaikki herkulliset reseptimme pizzoista keittoihin ja uuniruoista juustolautasiin.

Tutustu resepteihin