
Lasagne
Koska täydellinen juusto ansaitsee kaverikseen täydellisen reseptin, on Markus Hurskainen kehittänyt täydellisen lasagnen reseptin. Resepti ottaa hieman aikaa, mutta on kaiken vaivan arvoinen. Reseptin raaka-aineina käytetään tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita, minkä takia juuri tämä lasagne on maailman paras lasagne! Reseptin kruunaa tietysti itse valmistettu valkokastike, johon sulatetaan täyteläistä Goudaa. Ota siis talteen elämäsi viimeinen lasagneresepti — tämän jälkeen ei nimittäin tarvitse uutta etsiä!
Annosmäärä
6 annostaValmistusaika
1h 30minVaikeustaso
Arvostele

Ainekset
Valkokastike
-
½ l täysmaitoa
-
25 g voita
-
25 g (vajaa ½ dl) vehnäjauhoja
-
280 g Kuusamon Juuston Goudaa
-
Suolaa
-
(Halutessasi ripaus muskottia)
Bolognaise-kastike
-
3 rkl + 3rkl oliiviöljyä
-
400 g naudan jauhelihaa (10 % rasvaa)
-
2 prk Tomaattimurskaa (esim. Mutti)
-
1 keskikokoinen sipuli kuutioituna
-
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
-
1 iso porkkana raastettuna
-
2 lehtisellerin vartta pieneksi kuutioituna
-
1 kanaliemikuutio
-
1 ruukku basilikaa
-
(Halutessasi 1 dl punaviiniä)
-
Suolaa
-
Mustapippuria myllystä tai rouhittuna
Lisäksi:
-
1 pkt (500 g) lasagnelevyjä
-
Oliiviöljyä vuoan voiteluun
Ohje
Valkokastike
-
Lämmitä maito kuumaksi.
-
Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauho. Sekoita vehnäjauho voin joukkoon ja kypsennä matalalla lämmöllä muutama minuutti (varo ettei seos ruskistu).
-
Lisää kuuma maito voi-jauhoseokseen kolmessa osassa koko ajan sekoittaen ja kiehauta kastike.
-
Raasta Gouda. Lisää seuraavaksi juustoraaste kastikkeen joukkoon muutamassa osassa koko ajan sekoittaen . Jätä juustoraastetta sivuun noin kourallinen. Tämä ripotellaan lasagnen päälle ennen uuniin laittoa.
-
Sekoita tasaiseksi ja mausta suolalla sekä halutessasi pienellä ripauksella muskottipähkinää.
Bolognaisekastike
-
Kuumenna 3rkl oliiviöljyä paistinpannussa ja ruskista jauheliha. Mausta jauheliha kevyesti suolalla ja mustapippurilla, siirrä sivuun odottamaan hetkeksi.
-
Kuumenna 3rkl oliiviöljyä kasarissa ja kuullota sipulia, valkosipulia, porkkanaraastetta sekä varsiselleriä kunnes kasvikset ovat muuttuneen hieman läpikuultaviksi, mutta eivät ole saaneet väriä. Jos käytät punaviiniä, lisää se nyt ja kiehauta.
-
Lisää tomaattimurskat, kanaliemikuutio, ruskistettu jauheliha (rasvoineen) ja anna hautua matalalla lämmöllä 45min.
- Irrota basilikan lehdet ja leikkaa ne ohueksi silpuksi. Lisää basilikat kastikkeen joukkoon ja lisää tarvittaessa suolaa makusi mukaan ja lisää hieman mustapippuria .
Lasagnen kokoaminen
-
Öljyä vuoka kevyesti oliiviöljyllä.
-
Lusikoi pari isoa lusikallista sekä bolognaise-kastiketta, että juustokastiketta vuoan pohjalle.
-
Lado 3-4 pastalevyä kastikkeen päälle ja lisää tämän jälkeen vuorotellen kastikkeita ja pastalevyjä kunnes vuoassa on 3-4 kerrosta pastaa ja päälle kerros kastikkeita.
-
Lisää loput juustoraasteesta lasagnen pintaan.
-
Paista lasagnea 175-asteisessa uunissa n. 45-50 minuuttia, kunnes lasagnen pinta on kauniin ruskea ja lasagnelevyt tuntuvat pistettäessä pehmeiltä.
Vinkkejä
*Voit halutessasi valmistaa lasagnen gluteenittomana vaihtamalla lasagnelevyt gluteenittomiksi ja juustokastikkeen vehnäjauhon gluteenittomaan jauhoseokseen.
*Jos lasagne alkaa ottamaan paistettaessa liikaa väriä pinnalta, peitä vuoka foliolla ja pudota hieman pistolämpötilaa.
*Kokeile bolognaise-kastiketta eri proteiinivaihtoehdoilla; esimerkiksi kanan jauheliha ja erilaiset kasviproteiinivalmisteet toimivat hyvin.