raparperi-pekonipiirakka

 
 
Emmental

Alkukesän herkku on herkän punainen raparperi, joka vie monet makumatkalle lapsuuteen. Klassinen raparperipiirakka saa uuden muodon, kun makean sijaan valmistat suolaisen piirakan raparperista, pekonista ja punaleima Emmentalista. Raparperipiirakka valmistuu nopeasti valmiiseen lehtitaikinaan, jonka voit napata lähikaupan pakastealtaasta mukaasi.

Tämän piirakan voit valmistaa helposti ennakkoon ja tarjoilla myöhemmin raikkaan, kuplivan juoman kanssa. Lasillinen maitoakin maistuu raparperi-pekonipiiraan kaverina kuumana kevätpäivänä. Mausta piirakka reilulla määrällä emmentalia ja tuoretta timjamia, jolla voit vielä lopuksi koristella kauniin piirakan.

Eikö kaupassa ollut vielä tuoretta raparperia? Löydät raparperia myös valmiiksi pilkottuna pakkasesta. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa tämän piirakan myös korvaamalla raparperin omenalla.

 
 

raparperi-pekonipiirakka

Annoksia: 6-8 palaa | Valmistus: +60 minuuttia


 
 

näitä tarvitset

Pohja:

  • Iso Lehtitaikinalevy 600 g pakasteesta

Täyte:

  • 150 g pekonilastuja

  • 250 g tuoretta raparperia

  • 200 g Kuusamon Juuston Punaleima Emmentalia raastettuna

  • 3 kananmunaa

  • 2 dl kuohukermaa

  • 1/2 tl Mustapippuria

  • 1/2 tl Suolaa

  • 1/2 tl Ruokosokeria

  • 1/2 dl Tuoretta timjamia hienonnettuna

Lisäksi:

  • Noin 20x30 cm vuoka

Valmistus

  1. Sulata lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Esilämmitä uuni 225 asteeseen.

  3. Puhdista raparperit ja pilko varret noin 1 cm paloiksi.

  4. Paista pekoni pannulla rapeaksi.

  5. Raasta juusto hienoksi raasteeksi.

  6. Sekoita kananmunat, kerma, raastettu juusto ja mausteet keskenään.

  7. Kauli sulatettua lehtitaikinaa hieman, jotta taikina riittää myös vuoan reunoille.

  8. Aseta pohja vuokaan ja lisää päälle ensin pekoni ja raparperit.

  9. Kaada päälle muna-kermaseos.

  10. Paista uunin keskitasolla 25-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin.

  11. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

 
 

 
 

Raparperi

Maasta nouseva raparperi on varma kesän merkki. Keväällä raparperin herkän punaiset varret ovat parhaimmillaan, mutta kun satoa kerää säännöllisesti, voit nauttia raparperista pitkin kesää. Raparperi sisältää runsaasi C-vitamiinia, kalsiumia ja kaliumia. Kasvissa oleva oksaalihappo sitoo kuitenkin voimakkaasti kalsiumia, joten on tärkeää nauttia maitotuotteita raparperin kanssa.

Haluatko kasvattaa raparperia itse? Raparperi on helppohoitoinen hyötykasvi, joka viihtyy niukkaravinteisessa kasvualustassa. Näyttävän ulkomuodon vuoksi voisi herkästi luulla, että raparperi kaipaa paljon hoitoa ja huomiota. Raparperi pärjää kuitenkin lähes itsekseen sekä aurinkoisella, että puolivarjoisella paikalla, eikä kaipaa juuri lannoittamistakaan. Raparperin voit istuttaa avomaalle, tai vaikka kasvulaatikkoon pienemmällä pihalla. Raparperi tuottaa runsaasti satoa vuosien ajan, mutta ensimmäiset vuodet tulee olla kärsivällinen, ja antaa kasville pari vuotta rauhaa uudessa kasvupaikassa.

Raparperi (1 of 8).jpg
"Rheum rhabarbarum - raparperi."