Savuinen nyhtöleipä
Rakastu savuun!
Herkullinen, lempeän savuisa nyhtöleipä valmistuu hetkessä lämmittämään pimeneviä syysiltoja. Mehevä saaristolaisleipä kätkee sisäänsä tuoreista yrteistä ja valkosipulista valmistettua maustevoita ja Savujuustoa raastettuna. Leivän kruunaa Savujuustokuorrutus, jonka kullanruskea pinta suorastaan kutsuu maistamaan!
Voit valmistaa nyhtöleivän nopeasti valmiista saaristolaisleivästä. Jos kuitenkin haluat käyttää hieman enemmän aikaa ruoanlaiton parissa, leivo ensin saaristolaisleipä alusta alkaen itse. Saaristolaisleivän valmistukseen kannattaa varata aikaa useampi tunti, sillä hyvin kohonnut leipä paistuu ja maistuu paremmalta. Maltti onkin valttia Saaristolaisleipää leipoessa. Kultainen keskitiekin on tarjolla. Kokeile esimerkiksi Tuoppi Saaristolaisleipä jauhoseosta, jonka avulla leipä valmistuu helposti lisäämällä seokseen vain hiivaa ja lämmintä vettä.
Savuinen nyhtöleipä kannattaa nauttia höyryävän kuumana, niin että jokaiselle syöjälle annetaan oma haarukka. Näin jokainen voi napata sormiaan polttamatta leivästä herkullisia paloja. Huomaat, että juusto suorastaan venyy jokaisella palalla kohti herkuttelijaa. Suosittelemme tarjoilemaan leivän tumman oluen kanssa. Savujuusto pitää erityisesti Auran Tummasta.
savuinen nyhtöleipä
Annoksia: 4 | Valmistus: aktiivinen 15 minuuttia + passiivinen 25 minuuttia.
näitä tarvitset
1 saaristolaisleipä
50 g Kuusamon Juuston Savujuustoa raastettuna
½ dl tuoretta timjamia
½ dl tuoretta ruohosipulia
2-4 valkosipulinkynttä
50 g huoneenlämpöistä kirnuvoita
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria rouhittuna
Lisäksi leivinpaperia ja leipävuoka
näin onnistut
Ota voi huoneenlämpöön noin tunti ennen leivän valmistamista.
Esilämmitä uuni 200°C (kiertoilmauuni 180°C).
Rypistä leivinpaperi ja aseta se leipävuokaan.
Leikkaa ristikkäisiä viiltoja leipään niin, että pohja säilyy ehjänä.
Aseta leipä vuokaan leivinpaperin sisälle.
Valmista seuraavaksi täyte.
Hienonnan timjami ja ruohosipuli, murskaa valkosipulinkynnet.
Lisää yrtit, valkosipuli, 2/3 (reilu puolet) Savujuustoraaste ja mausteet pehmeän voin sekaan.
Sekoita täyte tasaiseksi ja lusikoi viilloista leivän sisään.
Peitä leipä foliolla ja paista 15 minuuttia.
Ota folio pois, lisää loput juustoraasteesta leivän pintaan ja paista vielä noin 10 minuuttia.
Koristele tuoreilla yrteillä ja nauti lämpimänä.