Erilaiset juustotyypit
Juusto on maidosta juoksettamisen ja maitohappokäymisen avulla valmistettava kiinteä elintarvike, jossa on paljon proteiineja ja rasvoja. Juustoja voidaan luokitella monella tavalla, esimerkiksi maidon alkuperän, juuston rasvapitoisuuden, kovuuden tai kypsytystavan perusteella.
Tällä sivulla kerromme tarkemmin erilaisista juustotyypeistä, joista Kuusamon Juuston tuotteita valmistetaan. Kerromme myös eri juustotyypeille ominaisista piirteistä ja annamme käyttösuosituksia.
Kuusamon Juustot ovat valmistettu korkealaatuisesta kotimaisesta, pohjoisen perhetilojen lehmien maidosta. Valikoimastamme löytyy kypsytettyjä ja puolikovia juustoja sekä sulatejuustoja ja raasteita. Tutustu tarkemmin juustovalikoimaamme tästä.
Edam
Tätä alkujaan hollantilaisesta Edamin kaupungista kotoisin olevaa juustoa on valmistettu 1700-luvulta lähtien. Edam on maultaan mieto ja pehmeä juusto, jonka vuoksi se onkin erityisesti lasten mieleen. Edam on myös usein vähärasvaisempaa kuin monet muut kypsytetyt juustot. Se valmistetaan lehmän maidosta hapatteen avulla ja lisätään vain suola. Edamjuustolla ei ole nimisuojaa ja sitä onkin valmistettu sittemmin useita versioita myös muissa maissa.
Edam sopii ominaisuuksiensa ansiosta loistavasti leivän päälle sekä ruoanlaittoon, sillä etenkin nuorta Edamia voi helposti myös sulattaa ja raastaa. Kuusamon Juuston valikoimasta löytyy edamjuustoa savustettuna versiona. Katso Savujuusto-pala ja Savujuusto-viipaleet.
Emmental
Emmentaljuuston syntyjuuret ovat Sveitsissä, Emme-joen laaksossa, jossa sitä on valmistettu 900 vuoden ajan. Emmental valmistuu maitohappokäymisen avulla, joka päättyy juuston suolauksen aikana. Tällöin juusto on jo luontaisesti lähes laktoositonta. Emmentaljuustot ovat maultaan voimakkaita ja hieman pähkinäisiä. Maun voimakkuutta säädellään kypsytysajalla. Sinileima Emmentalia kypsytetään yleensä noin 3 kuukautta, Punaleimaa sekä Mustaleimaa noin 6-10 kuukautta. Pitkään kypsyneen Emmentalin kolojen pohjalle muodostuu nestettä, jolloin juuston sanotaan itkevän. Emmentalin ystäville tämä on herkullisuuden merkki.
Voimakkaasta maustaan huolimatta Emmentaljuustot sisältävät vain vähän suolaa, yleensä noin 0,7%. Emmental on monipuolinen juusto, joka sopii leivälle, ruoanlaittoon, leivontaan, juustotarjottimelle tai sellaisenaan nautittavaksi, valitse vain vahvuus mielesi mukaan. Kuusamon Juuston valikoimasta löydät Sinileima-, Punaleima- ja Mustaleima Emmentalin sekä Kevyt Emmentalin, jossa on vain 17% rasvaa. Lisäksi herkuttelujuustojen kategoriasta löydät pitkään kypsyneen Emmental XO:n.
Gouda
Goudajuusto on saanut nimensä etelähollantilaisen Goudan kaupungin mukaan. Juustolla ei ole kuitenkaan nimisuojaa, joten goudajuustoja on valmistettu myös muissa maissa. Gouda valmistetaan lehmän maidosta ja sen ominaisuudet vaihtelevat kypsytysajan mukaan. Nuoren Goudan maku on miedohko, mutta kypsyessään Goudan maku voimistuu.
Goudan käyttö on monipuolista, sillä se sopii niin leivälle ja herkutteluun kuin myös sulavan ominaisuutensa ansiosta ruoanlaittoonkin. Lisäksi Goudaa voidaan helposti raastaa, viipaloida ja kuutioida. Kokeile Goudaa esimerkiksi uuniruokiin ja suolaiseen leivontaan. Kuusamon Juuston valikoimasta löydät Goudaa sekä palana että viipaleena. Kokeile myös Savustettua Goudaamme.
Kermajuusto
Kermajuustot ovat runsasrasvainen juustotyyppi, jossa rasvan osuus kuiva-aineesta on vähintään puolet. Niiden rakenne on usein pehmeä, kiinteä ja murukoloinen. Suomalaiset kermajuustot ovat alkujaan täysrasvaisia ja puolipehmeitä. Niiden maku on happamaan vivahtava ja koko sekä muoto vaihtelevat.
Kermajuusto on usein koko perheelle maistuva juusto ja erinomainen leivälle sekä ruoanlaittoon. Kuusamon Juuston valikoimasta löydät suositun Paimenpoika kermajuuston 1kg pakkauksessa. Lisäksi valmistamme Paimenpoikajuustoa myös savustettuna. Riittoisasta pakkauskoosta riittää moneen arjen tarpeeseen, sillä samasta palasta höyläät viipaleet leivälle ja raastat juuston lopun esimerkiksi laatikkoruoan päälle. Vaikka kermajuusto mielletäänkin usein arkijuustoksi, se toimii myös juhlavana makuparina vaikkapa mansikkahillon kanssa.
Vuoristojuusto
Vuoristojuustot juontavat nimensä vuoristojen tiivisrakenteisista ja täyteläisistä juustoista. Ne ovat maultaan vivahteikkaita ja aromirikkaita sekä aavistuksen hapokkaita.
Herkuttelujuustojen kategoriasta löydät Kuusamon Juuston Vuoristojuuston, jonka upea maku on omiaan osaksi juustotarjotinta. Lisäksi se soveltuu myös nautittavaksi sellaisenaan tai tuomaan enemmän makua arkisempiinkin ruokiin. Katso esimerkiksi reseptimme makaronilaatikosta, jossa Vuoristojuustoamme on käytetty pinnan herkulliseen gratinointiin.
Maasdam
Maasdamjuusto on hollantilainen lehmänmaidosta valmistettu isoreikäinen juusto. Se on maultaan makean pähkinäinen, hieman Emmental-tyyppinen juusto ja käyttökohteetkin ovat hyvin pitkälti Emmentalin kaltaiset. Maasdam sopii erinomaisesti leivälle, salaatteihin, ruoanlaittoon tai juustotarjottimelle.
Kuusamon Juuston valikoimasta löydät lempeän voimakkaan Maasdamin sekä pidempään kypsyneen Maasdam XO:n, joka on erinomainen valinta herkutteluun.