karpaloiset emmentaltortut
Ei joulua ilman torttuja! Mutta aina ei maistu makea, luumuhillolla täytetty joulutorttu. Siksi olemmekin luoneet suolaisten torttujen reseptin, sillä jokainen meistä ansaitsee nauttia herkullisista joulutortuista! Kuusamon Juuston karpaloiset emmentaltortut ovat täynnä pohjoisen makua: kirpeitä karpaloita, voimakasta emmentalia ja pororouhetta. Tortut valmistuvat helposti, täytteitä ei tarvitse sekoittaa, sillä jokainen täytteen osa ripotellaan taikinalevylle vuorollaan.
Emmentaltortut leikataan muotoonsa rennosti veitsellä. Leikkaa taikinalevy kahtia, jolloin saat kaksi neliön mallista taikinalevyä. Leikkaa jokaisen neliön kulmiin L:n muotoinen viilto reunojen mukaisesti. Kun täytteet on lisätty taikinalevyn keskelle, taitetaan reunoista palat keskelle. Näin syntyy kaunis torttu, jonka muotokieli jäljittelee Lapinvuokkoa ja lumihiutaleita — jokainen leipuri tulkitkoot itse luomuksensa!
Vinkki: Joulun suolaiseen tarjoilupöytään sopii mainiosti myös näyttävä juustoinen sämpyläjoulukuusi, joka sopii esimerkiksi alkupalaksi tai keiton kanssa syötäväksi — kokeile ja ihastu!
karpaloiset emmentaltortut
Annoksia: 16 torttua | Valmistus: 60 minuuttia
näitä tarvitset
Paketti valmista voitaikinaa (pakaste)
75 g Pakastekarpaloita
75 g Pororouhetta
1 kananmuna
Tuoretta timjamia
näin onnistut
Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
Puolita sulaneet taikinalevyt veitsellä.
Leikkaa taikinalevyjen kulmiin viillot.
Lisää keskelle palaa ensin pororouhetta, sitten juustoraastetta ja lopuksi karpaloita.
Taita leikatut reunat keskelle.
Voitele tortut kananmunalla.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes neliöt ovat saaneet kauniin sävyn.
Koristele tuoreella timjamilla.