sämpyläjoulukuusi
Jouluna sämpylät leivotaan yhdessä koko perheen voimin joulukuusen muotoon. Tuplajuustosämpylät kätkevät sisäänsä palan Kuusamossa valmistettua Paimenpoika-kermajuustoa, jonka lisäksi kaikkien sämpylöiden päälle raastetaan juusto-yrttiseos. Leivo yhdessä, yksin tai vie valmis taikina mukanasi kun lähdet jouluksi ystävien tai perheen luokse kylään. Hauskaa tekemistä ja sitäkin herkullisempaa syötävää!
Vinkki: Joulun suolaiseen tarjoilupöytään sopii mainiosti myös näyttävät karpaloiset emmentaljoulutortut, katso ohje täältä!
sämpyläjoulukuusi
Annoksia: 23 sämpylää | Valmistus: +60 minuuttia
näitä tarvitset
5 dl maitoa
1 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
50 g tuorehiivaa
10 dl sämpyläjauhoja
25 g pehmeää voita
250 g Paimenpoika kermajuustoa
Tuoreita yrttejä, kuten rosmariinia, timjamia ja oreganoa
näin onnistut
Ota voi lämpenemään noin 30 min ennen leipomista.
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää maitoseokseen suola ja hunaja.
Vaivaa jauhot taikinaan ja lisää pehmeä voi alustuksen lopulla. Alusta taikinaa yhteensä 5-10 minuuttia, jotta taikinasta tulee kimmoisa.
Anna taikinan kohota kulhossa noin 30-45 minuuttia liinalla peitettynä huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi.
Kuutio puolet juustosta 1 cm x 1 cm paloiksi kohotuksen aikana.
Raasta loput juustosta kulhoon ja lisää sekaan erilaisia yrttejä oman maun mukaan.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se 23 osaan.
Pyörittele palat sämpylöiksi ja paina jokaisen sämpylän sisään juustokuutio.
Esilämmitä uuni 225 asteeseen.
Asettele sämpylät pellille niin, että sämpylät muodostavat joulukuusen.
Ripottele sämpyläkuusen päälle juusto-yrttiraaste.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia.
Nauti lämpimänä!