inspiroidu juustoista
Inspiroidu-sivultamme löydät niin tietoa juustoista kuin vinkkejä juustolautasen kokoamiseen sekä erilaisia makupareja juustoillemme. Tervetuloa poimimaan parhaat ideat juustoiltojen iloksi!
Juustot ja juomat
Tietylle juustolle sopivan juoman löytäminen ei ole aina helppoa edes kokeneelle asiantuntijalle. Yksinkertaisia ja yleispäteviä sääntöjä ei ole olemassa. Yleisesti voidaan kuitenkin erilaisista juomista, kuten viinistä, oluesta, siideristä ja drinkeistä sanoa: kaikki nämä juomat sopivat juustojen seuraksi.
Jos et ole varma siitä, minkälaisen juoman tilaat ravintolassa juustojen seuraksi tai minkälaisia juomia tarjoilet kotona ystävillesi juustojen kanssa, tässä on pari nyrkkisääntöä:
Valitse mieluummin viini kuin olut
Valitse mieluummin kuivaa kuin makeaa viiniä
Valitse mieluummin valkoviiniä kuin punaviiniä
Valitse mieluummin punaviiniä kuin jälkiruokaviiniä
Kevyet valko- ja punaviinit sopivat loistavasti juustojen seuraksi. Täyteläisessä punaviinissä on usein korkea tanniinipitoisuus, joka saattaa hukuttaa täysin alleen monien juustojen aromit. Erityisesti mietojen juustojen kanssa sopii hedelmäinen valkoviini, jonka alkoholipitoisuus on pieni ja hapokkuus täydellinen vastine miedolle juustolle. Voimakas ja makea valkoviini taas vahvistaa monien juustojen makua. Oikean viinin valitsemiseen vaikuttaa myös juuston kypsyysaste.
Olemme koonneet alle erilaisia yhdistelmiä, joiden avulla voit helposti valita juustolle sopivimman juoman. Kokeile ja nauti makuelämyksestä!
juustojen tarjoilu
Olemme koonneet parhaimmat vinkkimme juustojen tarjoilemiseen, jotta sinulle jää enemmän aikaa nautiskeluun! Olitpa sitten järjestämässä ensi kertaa juustotastingin ystävillesi tai pohdit, mistä aineksista koostuu makuhermoja hemmotteleva juustolautanen, tältä sivulta löydät varmasti etsimäsi.
Juustojen tarjoiluun on hyvä valita tarjolle kolme tai neljä erityyppistä juustoa, jotta jokaiselle löytyy omaan makuun sopivaa syötävää. Juustotyyppien lisäksi on tärkeää valita oikea määrä juustoja: juuston ollessa illan päätähti, sopiva määrä on noin 200 grammaa henkeä kohden, kun taas muiden tarjoiltavien kanssa huomattavasti pienempi määrä riittää.
Tärkeää on antaa juuston aromeille aikaa kehittyä. Juustot kannattaa nostaa huoneenlämpöön viimeistään puoli tuntia ennen tarjoilua, jolloin aromit tulevat paremmin esille. Lisäksi juustot on hyvä tarjoilla kokonaisina tai isoina paloina sopivien veitsien kanssa. Liian pieneksi pilkottujen juustojen maku väljehtyy ja ulkonäkö huonontuu nopeasti. Anna siis juustojen loistaa kaikessa komeudessaan!
juustoja eri tilaisuuksiin
Pääsiäinen, vappu, juhannus ja joulu ovat juhlapyhiä, jolloin monesti ystävät ja sukulaiset kokoontuvat yhden pöydän ääreen nauttimaan kauden juhlasta. Kaikilla juhlapyhillä on omat perinteensä ja klassikkotarjoilunsa, ja siksi kokosimmekin juhlapyhien reseptit samaan paikkaan helpottaaksemme tarjoilujen suunnittelua. Vappua juhlitaan erilaisilla juoma- ja juustoparituksilla, juhannuksena herkutellaan savujuustoburgereilla ja pääsiäisenä nautitaan sesonkiherkkua, parsaa. Tutustu resepteihin ja ota talteen uudet juhlapyhien suosikkireseptit!