Poropiirakka
Tämän kuusamolaisempaa piirakkaa saa etsiä! Herkullinen ja juustoinen poropiirakka syntyy Kuusamon Juuston punaleima Emmentalilla, poron kylmäsavupaistirouheella ja piparjuurituorejuustolla. Helppoa ja herkullista, kuten leivonnan tuleekin olla! Suolaiset piirakat ovat erinomaisia tarjottavia juhliin, mutta ne toimivat mainiosti myös arkena. Salaatin kanssa nautittuna poropiirakka muodostaa täydellisen pikaisen lounaan.
Mikäli toivot oikotietä reseptiin, tai aikaa on rajoitetusti, voit käyttää myös valmista voitaikinalevyä. Tällä saat nopeutettua piirakan valmistusta, pääasia tässä reseptissä on tietysti juusto ja poron kylmäsavupaistirouhe!
Juustoinen poropiirakka
Annoksia: 6 Valmistus: 45 minuuttia
näitä tarvitset
Pohja
4 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa
150 g voita
TAI
Täyte
150 g piparjuurituorejuustoa
150 g ranskankermaa
1 rkl hienonnettua timjamia
100 g poron kylmäsavupaistiviipaleita
Kuusamon Juuston punaleima Emmental juustoa raastettuna
valmistus
Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi lämmin voi kuivien aineiden joukkoon.
Painele seos sormin murumaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon muna ja sekoita käsin.
Voitele vuoka ja painele taikina vuokaan.
Paista taikinaa 200-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia.
Sekoita tuorejuusto, ranskankerma ja timjami keskenään kulhossa. Levitä seos voitaikinalevyn päälle. Lisää päälle poron kylmäsavupaistiviipaleet. Raasta päälle punaleima Emmentalia reilusti. Taita taikinan reunat noin parin sentin verran täytteen päälle.
Paista poropiirakkaa uunin keskitasolla n. 20 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat kauniin ruskeat ja rapeat. Tarjoa poropiirakka sellaisenaan tai vihreän salaatin kanssa.
PORO MAISTUU NIIN ARJESSA KUIN JUHLASSAKIN
Poro raaka-aineena
Poro on raaka-aineena maukas ja vähärasvainen. Laadukkaat kotimaiset raaka-aineet tuovat ihania makuja ruoalle, jolloin raaka-aineiden ei tarvitse olla monimutkaisia. Yksinkertaisista, mutta laadukkaista raaka-aineista valmistuu herkullinen ateria!
Poro yhdistetään yleensä poronkäristykseen mutta se on oikeastaan hyvin monipuolinen raaka-aine. Käristyksen lisäksi porosta voit valmistaa esimerkiksi porolihapullia, rieskarullia tai savuporokeittoa!