Juuston tarjoiluvinkit

näin kokoat täydellisen juustolautasen

7 helppoa vaihetta

Juustolautanen on klassinen tarjoiltava illanistujaisiin ja juhliin. Juustojen tarjoilun ei tarvitse olla monimutkaista, vaan kauniin ja näyttävän juustolautasen saa koottua mitä yksinkertaisimmista raaka-aineista. Noudata seitsemän vinkin kaavaamme, ja takaamme onnistumisesi!


 
 

1. Juuston määrä

Tarjoiluun sopivaan juuston määrään vaikuttaa muun muassa tarjotaanko juustoja ruokailun jälkeen vai tulevatko ne tarjolle sellaisenaan. Sopiva määrä juustoa ruokailun yhteyteen on noin 150g/henkilö ja sellaisenaan tarjoiltuna hieman enemmän, noin 200 henkilöä kohden.

Kuusamon Juusto Emmental (5 of 5).jpg

2. Juustojen valinta

Erilaisia juustoja on lukematon määrä ja se voi aluksi hämmentää. Juustoja kannattaa valita 3-5 erilaista ja erilaatuisia juustoja, esimerkiksi kermajuustoa, pitkään kypsynyttä juustoa ja jotakin pehmeämpää juustoa. Ainakin yhden tarjoiltavista juustoista on hyvä olla mieto, jos vieraat eivät ole kovin tottuneita juustojen syöjiä. Kun valitset juustoja, ajattele niiden väriä, koostumusta ja muotoa, jotta saat tarjottimelle erilaisia juustoja. Panosta laatuun! Erinomaisia kotimaisia valintoja juustolautaselle ovat mm. Kuusamo-herkuttelujuusto, Gouda, ja Emmentalit. Myös arkinen kermajuusto sopii loistavasti juustotarjottimelle.


3. Lisukkeiden valinta

Juustojen kanssa nautittavien lisukkeiden määrä on rajaton! Pääsääntö kuitenkin on, että lisukkeiden tulisi täydentää juuston makua, ei kilpailla sen kanssa. Vältä siis voimakkaasti maustettuja keksejä tai leipiä. Juustojen kanssa tarjolle sopivat erinomaisesti erilaiset keksit, leivät, pähkinät ja kuivahedelmät. Myös erilaiset oliivit, viinirypäleet, tuoreet hedelmät ja marjat täydentävät upeasti juustotarjotinta.

Sesongin hillot, hunaja ja vaahterasiirappi ovat myös oivia lisukkeita. Hyviä makupareja ovat esimerkiksi Gouda + päärynä + suolakeksi, Maasdam + sitruunahillo + keksi sekä Savujuusto + tyrnihillo. Suosi sesongin ja juhlan teemaan sopivia makuja.


4.  Asettelu

Kun asettelet juustoja esille, käytä luovuuttasi. Vain taivas on rajana! Valitse juustotarjottimen pohjaksi tilaisuuden teemaan sopiva alusta. Kokeile rohkeasti erilaisia astioita, kuten isoja lautasia, puulankkuja, tarjottimia ja kulhoja. Näyttävyyttä saat käyttämällä esimerkiksi puista leikkuulautaa tarjoilussa. Juustoja voit leikata kolmioiksi, tikuiksi tai kuutioiksi tai jättää ne paloiksi, josta jokainen voi leikata juustoveitsellä sopivan kokoisen palan.


5.  Tarjoilu

Jokaiselle vieraalla on hyvä varata oma lautanen, servetti ja lasi. Näin jokainen voi koota omalle lautaselleen mieleisensä annoksen. Lisäksi jokaiselle juustolle on hyvä olla oma veitsi, jottei niiden maut sekoitu keskenään leikatessa. Älä unohda juustokylttejä, näin jokaisen on helpompi nähdä mistä juustosta on kyse. Ennen tarjoilua voit myös esitellä tarjolla olevat juustot sekä niihin sopivat makuparit. Viimeistele juustotarjotin yksityiskohdilla. Syötävät kukat, yrtit ja muut syötävät koristeet viimeistelvät tarjoilun.


6. Oikea tarjoilulämpötila

Juustot on hyvä ottaa 1-2 h ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta niiden maut ja aromit tulevat parhaiten esille.


7. Juustot & Juomat

Juusto ja viini täydentävät toisiaan. Maista aina ensin kuitenkin juustoa ja sitten vasta viiniä, näin saat parhaan makuelämyksen! Hyvä viinin ja juuston yhdistelmä syntyy, kun valitaan tasavahvoja makupareja eli mietojen juustojen kanssa kevyempää viiniä ja voimakkaampien juustojen kanssa runsasmakuisempaa viiniä. Ammattilaisen vinkit viinin ja juuston yhdistämiseen löydät täältä. Juuston pariksi käyvät erinomaisesti myös siiderit, oluet tai cocktailit.


Jäikö juustoa yli?

Jokainen suomalainen heittää pois keskimäärin 23 kg ruokaa vuodessa. Raasta juuston rippeet ruokaan ja vältä samalla ympäristöä kuormittavaa ruokahävikkiä! Juusto sopii ruokaan kuin ruokaan. Kurkkaa parhaat vinkkimme juustoisiin ruokiin!